Bizi takip edin
|
EN

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ

Deneysel Psikoloji Doktora Programı

PSY 603 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
İleri Sinirbilim
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
PSY 603
Güz
3
0
3
7.5

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Doktora
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı, davranışın altında yatan beyin mekanizmaları hakkında bilgi toplamak ve sonuçlar çıkarmak için kullanılan yöntemler ile bunların ardındaki rasyonele odaklanmaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Zihin-beyin problemi üzerinde çeşitli kuramsal yaklaşımları tanımlayabilecektir.
  • Bilimsel yöntemin felsefi ve teknik özelliklerini tanımlayabilecektir.
  • Beyin davranış ilişkisinin bilimsel çalışılmasına ilişkin metodolojiyi açıklayabilecektir.
  • Beyin davranış ilişkisinin bilimsel çalışılmasına ilişkin metodolojiyi kullanabilecektir.
  • Sinir sistemine ilişkin moleküler ve hücresel mekanizmaları tanımlayabilecektir.
Ders Tanımı Bu derste esas olarak davranıştan sorumlu beyin mekanizmalarının çalışılmasına yönelik olarak davranışsal sinirbilimin ilkelerinin incelenmesi yer almaktadır. Dersin ana yaklaşımı insan beyninin işlevsel bir çerçevede incelenmesine ilişkindir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Uyku ve uyku bozuklukları Purves, D., LaBar, K. S., Platt, M. L., Woldorff, M. G., Cabeza, R., & Huettel, S. A. (2008). Principles of cognitive neuroscience Sunderland, MA: Sinauer Associates.
2 Bilişsel sinirbilim yöntemleri (Örnek: EEG's Analizleri 1) Purves, D., LaBar, K. S., Platt, M. L., Woldorff, M. G., Cabeza, R., & Huettel, S. A. (2008). Principles of cognitive neuroscience Sunderland, MA: Sinauer Associates.
3 Duyusal Sistemler ve Algı: Görme. (Görsel EEG kaydı) Purves, D., LaBar, K. S., Platt, M. L., Woldorff, M. G., Cabeza, R., & Huettel, S. A. (2008). Principles of cognitive neuroscience Sunderland, MA: Sinauer Associates.
4 Duyusal Sistemler ve Algı: İşitsel, Mekanik ve Kimyasal Duyular (İşitsel EEG'nin Araştırılması) Purves, D., LaBar, K. S., Platt, M. L., Woldorff, M. G., Cabeza, R., & Huettel, S. A. (2008). Principles of cognitive neuroscience Sunderland, MA: Sinauer Associates.
5 Motor Sistemleri: Eylem Organizasyonu Purves, D., LaBar, K. S., Platt, M. L., Woldorff, M. G., Cabeza, R., & Huettel, S. A. (2008). Principles of cognitive neuroscience Sunderland, MA: Sinauer Associates.
6 Dikkat ve Uyaran İşleme Üzerindeki Etkileri Dikkat Süreçleri Purves, D., LaBar, K. S., Platt, M. L., Woldorff, M. G., Cabeza, R., & Huettel, S. A. (2008). Principles of cognitive neuroscience Sunderland, MA: Sinauer Associates.
7 Dikkatin Kontrolü ve Dikkat Süreçleri Purves, D., LaBar, K. S., Platt, M. L., Woldorff, M. G., Cabeza, R., & Huettel, S. A. (2008). Principles of cognitive neuroscience Sunderland, MA: Sinauer Associates.
8 Bellek: Çeşitleri ve Mekanizmaları Purves, D., LaBar, K. S., Platt, M. L., Woldorff, M. G., Cabeza, R., & Huettel, S. A. (2008). Principles of cognitive neuroscience Sunderland, MA: Sinauer Associates.
9 Bildirimsel bellek Purves, D., LaBar, K. S., Platt, M. L., Woldorff, M. G., Cabeza, R., & Huettel, S. A. (2008). Principles of cognitive neuroscience Sunderland, MA: Sinauer Associates.
10 Duygu Purves, D., LaBar, K. S., Platt, M. L., Woldorff, M. G., Cabeza, R., & Huettel, S. A. (2008). Principles of cognitive neuroscience Sunderland, MA: Sinauer Associates.
11 Sosyal biliş Purves, D., LaBar, K. S., Platt, M. L., Woldorff, M. G., Cabeza, R., & Huettel, S. A. (2008). Principles of cognitive neuroscience Sunderland, MA: Sinauer Associates.
12 Dil (Afazi formu) Purves, D., LaBar, K. S., Platt, M. L., Woldorff, M. G., Cabeza, R., & Huettel, S. A. (2008). Principles of cognitive neuroscience Sunderland, MA: Sinauer Associates.
13 Yönetici Fonksiyonlar (EEG ile Uygulama) Purves, D., LaBar, K. S., Platt, M. L., Woldorff, M. G., Cabeza, R., & Huettel, S. A. (2008). Principles of cognitive neuroscience Sunderland, MA: Sinauer Associates.
14 Karar Verme (Olayla İlgili Potansiyeller, P300) Purves, D., LaBar, K. S., Platt, M. L., Woldorff, M. G., Cabeza, R., & Huettel, S. A. (2008). Principles of cognitive neuroscience Sunderland, MA: Sinauer Associates.
15 Beyin ve Bilişin Evrimi ve Gelişimi Purves, D., LaBar, K. S., Platt, M. L., Woldorff, M. G., Cabeza, R., & Huettel, S. A. (2008). Principles of cognitive neuroscience Sunderland, MA: Sinauer Associates.
16 Dersin gözden geçirilmesi

 

Ders Kitabı
Purves, D., LaBar, K. S., Platt, M. L., Woldorff, M. G., Cabeza, R., &  Huettel, S. A. (2008). Principles of cognitive neuroscience Sunderland, MA: Sinauer Associates.
 
ISBN-10: 0878936947
 
ISBN-13: 978-0878936946
Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
30
Sunum / Jüri Önünde Sunum
2
30
Proje
1
40
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
Final Sınavı
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
18
4
72
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
35
35
Sunum / Jüri Önünde Sunum
2
15
30
Proje
1
40
40
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
0
Final Sınavı
0
    Toplam
225

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak psikoloji bilim alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve bilime yenilik getirecek özgün katkılarda bulunur.

X
2

İnsan zihni ve davranışlarına ilişkin mekanizmalar hakkında disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar, yeni ve karmaşık fikirlerin analiz, sentez ve değerlendirmelerinde uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır.

X
3

Bilimsel psikolojinin yöntembilimi ile ilgili yeni bilgilere sistematik bir biçimde yaklaşır ve zihin-davranış-beyin ile ilgili araştırma yöntemlerinde üst düzey beceri kazanır.

X
4

Bilime yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem geliştirir ya da bilinen bir yöntemi farklı bir alana uygulayarak özgün bir konuyu araştırır.

X
5

Yeni ve karmaşık fikirlerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.

X
6

Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak psikoloji bilimine yönelik yeni fikirler geliştirir.

X
7

Psikoloji ile ilgili bir görgül makaleyi ulusal ya da uluslararası hakemli dergilerde yayınlayarak psikolojiye ilişkin bilginin sınırlarını genişletir.

X
8

Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini amaçlayan panel, atölye ve konferans gibi etkinlikleri amacına uygun şekilde tespit eder, katılır, organize eder ve bu ortamlarda liderlik yapar.

X
9

Zihin-Davranış-Beyin üçlüğüne ilişkin öncü ve yenilikçi kuramları ve yöntemleri takip eder, çözümleme ve araştırmalarda bu kuram ve yöntemleri kullanır ve bilgi toplumu olma sürecine katkıda bulunur.

X
10

Deneysel psikoloji bağlamında ilişkiler ve süreçlerin stratejik çözümlemesini yapar, işlevsel ve etkili iletişim olanakları geliştirir.

X
11

Psikoloji bilimi ve iş hayatı çerçevesinde toplumsal, bilimsel ve etik sorunlara yaratıcı çözümler bulur ve bu çözümleri destekleyen değerleri yaygınlaştırır.

X
12

Deneysel Psikoloji alanı ile ilgili kıstaslara uygun, özgün bir tez hazırlar.

X
13

Psikoloji disiplininde ağırlıklı kullanılan İngilizce dilinde yetkindir ve bu dilde sözlü ve yazılı iletişim kurar.

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.