LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ
İşletme (Doktora)
BA 671 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Pazarlamada Güncel Araştırmalar I: Tüketici Kültürü ve Davranışı
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
BA 671
|
Güz/Bahar
|
3
|
0
|
3
|
7.5
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
İngilizce
|
|||||
Dersin Türü |
Seçmeli
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Doktora
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu ders tüketimin psikolojik, sosyolojik ve kültürel boyutlarını inceleyerek tüketici davranışı teorileri ve araştırmaları hakkında derinlemesine bilgi sunmayı amaçlar. Tüketim kültürü ve tüketici davranışları ile lgili temel teoriler ve literatür incelenerek öğrencilerin tüketici araştırmaları konusunda araştırma becerilerini geliştirmeyi amaçlar. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders tüketim kültürü ve tüketici araştırmalarındaki temel ve güncel konuları, teorileri ve yaklaşımları inceler. |
|
Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri |
X
|
|
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Giriş - Tüketici Kültürü ve Davranışı | Belk, Russell W. and Sherry, John F. (2007), Consumer culture theory, Elsevier, 3-22. “Consumer Culture Theory (CCT): Twenty Years of Research” (2005), Arnould and Thompson, Journal of Consumer Research, 868-882. “Consumer Culture Theory: The Ironies of History” (2013), Askegaard and Scott, Marketing Theory, 13(2) 139–147. Diğer ilgili makaleler ve kitap bölümleri |
2 | Tüketim Kültürü ve Modernite: Pazar özgürlükleri; Tüketim ve Kültür | Belk, Russell W. and Sherry, John F. (2007), Consumer culture theory, Elsevier, 23-39. Slater, Don (1997), Consumer Culture & Modernity, Polity Press, Chapters 1-2. McCracken, Grant (1988), Culture and Consumption, Indiana University Press, Chapter 1. Diğer ilgili makaleler ve kitap bölümleri |
3 | Eşyaların Kültürü: Eşyaların anlamı ve kullanımı | Belk, Russell W. and Sherry, John F. (2007), Consumer culture theory, Elsevier, Chapter 41-56. Slater, Don (1997), Consumer Culture & Modernity, Polity Press, Chapter 4. McCracken, Grant (1988), Culture and Consumption, Indiana University Press, Chapter 7. Diğer ilgili makaleler ve kitap bölümleri |
4 | Tüketim Malları ve Faaliyetlerinin Sembolik Karakteri | Belk, Russell W. and Sherry, John F. (2007), Consumer culture theory, Elsevier, 41-56. Slater, Don (1997), Consumer Culture & Modernity, Polity Press, Chapter 5. McCracken, Grant (1988), Culture and Consumption, Indiana University Press, Chapter 5 Diğer ilgili makaleler ve kitap bölümleri |
5 | Tüketim ve Kimlik: Kimlik projeleri ve Pazar; Ortak kimlik; Tüketici kimliğinde eleştirel yansımalar | Belk, Russell W. and Sherry, John F. (2007), Consumer culture theory, Elsevier, 165-186; 241-259; 261-295. Arnould, Eric J. and Craig J. Thompson (2018), Consumer Culture Theory, Sage, Chapters 1- 2. Diğer ilgili makaleler ve kitap bölümleri |
6 | Tüketim, Benlik ve Beden: Güzellik İdealleri | Belk, Russell W. and Sherry, John F. (2007), Consumer culture theory, Elsevier, 297-318. Arnould, Eric J. and Craig J. Thompson (2018), Consumer Culture Theory, Sage, Chapter 3. “Body, Image and Affect in Consumer Culture” (2010), M. Featherstone, Body & Society, vol. 16(1): 193–221. Diğer ilgili makaleler ve kitap bölümleri |
7 | Pazaryeri Kültürleri: Tüketim toplulukları ve kabileleri; Tüketicilerin oluşturduğu pazarlar | Belk, Russell W. and Sherry, John F. (2007), Consumer culture theory, Elsevier, 371-400. Arnould, Eric J. and Craig J. Thompson (2018), Consumer Culture Theory, Sage, Chapters 4- 5. Diğer ilgili makaleler ve kitap bölümleri |
8 | Tüketimin sosyo-tarihsel örüntülenişi: Sosyal sınıf, cinsiyet, ırk ve etnik köken | Belk, Russell W. and Sherry, John F. (2007), Consumer culture theory, Elsevier, 187-205; 343-367. Arnould, Eric J. and Craig J. Thompson (2018), Consumer Culture Theory, Sage, Chapters 7- 9. McCracken, Grant (1988), Culture and Consumption, Indiana University Press, Chapter 6. Diğer ilgili makaleler ve kitap bölümleri |
9 | Tüketime şekil veren idelojiler: Neoliberalizm ve tüketim | Arnould, Eric J. and Craig J. Thompson (2018), Consumer Culture Theory, Sage, Chapter 11. “Creating the Responsible Consumer: Moralistic Governance Regimes and Consumer Subjectivity” (2014), M. Giesler and E. Veresiu, Journal of Consumer Research, Vol. 41 (3), 840–857. Diğer ilgili makaleler ve kitap bölümleri |
10 | Sosyal Ayırım ve Zevk | Arnould, Eric J. and Craig J. Thompson (2018), Consumer Culture Theory, Sage, Chapter 12. “Taste Regimes and Market-Mediated Practice” (2013), Z. Arsel and J. Bean, Journal of Consumer Research, Vol. 39 (5), 899–917. Diğer ilgili makaleler ve kitap bölümleri |
11 | Pazardaki Güç Dağılımı: Tüketici direnişi ve pazardaki güç ilişkileri | Arnould, Eric J. and Craig J. Thompson (2018), Consumer Culture Theory, Sage, Chapter 13. Slater, Don (1997), Consumer Culture & Modernity, Polity Press, Chapter 7. Diğer ilgili makaleler ve kitap bölümleri |
12 | Tüketim Kültürü Teorisi ve Tüketici Araştırmaları | Arnould, Eric J. and Craig J. Thompson (2018), Consumer Culture Theory, Sage, Chapter 14. “A Tutorial in Consumer Research: Process Theorization in Cultural Consumer Research”, (2016), M. Giesler and C. J. Thompson, Journal of Consumer Research, Vol. 43 (4), 497–508. Diğer ilgili makaleler ve kitap bölümleri |
13 | TüketimToplumu: Güncel Eleştiriler ve Transformatif Tüketici Araştırmaları | Belk, Russell W. and Sherry, John F. (2007), Consumer culture theory, Elsevier, 421-436. “Consumption-Driven Market Emergence” (2013), Diane M. Martin and John W. Schouten: Journal of Consumer Research, Vol. 40(Feb), 855-870. Diğer ilgili makaleler ve kitap bölümleri |
14 | Proje Tartışmaları | İlgili makaleler ve kitap bölümleri |
15 | Proje Sunumları | İlgili makaleler ve kitap bölümleri |
16 | Dersin gözden geçirilmesi | İlgili makaleler ve kitap bölümleri |
Ders Kitabı |
|
Önerilen Okumalar/Materyaller |
|
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev |
1
|
10
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
3
|
60
|
Proje |
1
|
30
|
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | ||
Final Sınavı | ||
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
4
|
70
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
30
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
3
|
48
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
16
|
4
|
64
|
Arazi Çalışması |
-
|
0
|
|
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
1
|
10
|
10
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
3
|
20
|
60
|
Proje |
1
|
40
|
40
|
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
0
|
||
Final Sınavı |
0
|
||
Toplam |
222
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | İşletme Yönetiminin seçilen alt alanındaki teorik bilgi birikimini edinerek uzmanlaşır. |
X | ||||
2 | Araştırma metodolojileri ve tasarımları konusunda derinlemesine bilgi edinir. |
X | ||||
3 | Veri toplama ve analiz teknikleri konusunda ileri düzeyde bilgi edinir. |
X | ||||
4 | Teorik katkısı olan özgün bilimsel araştırmaları tasarlayıp, yürütür. |
X | ||||
5 | Bilimsel bilgiyi akademik ağlara yayabilir. |
X | ||||
6 | Araştırma sonuçlarını farklı dinleyici gruplarıyla anlaşılır ve etkili bir biçimde paylaşır. |
X | ||||
7 | Araştırma ve eğitimin yüksek etik standartları konusunda duyarlıdır. |
X | ||||
8 | İşletme yönetiminin seçilen uzmanlık alanındaki mevcut literatüre ve uygulamaya dönük eleştirel bir tavır sergiler. |
X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest