LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ
İşletme (MBA) Yüksek Lisans Programı (Tezli)
BA 537 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Tüketici Davranışları
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
BA 537
|
Güz/Bahar
|
3
|
0
|
3
|
7.5
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
İngilizce
|
|||||
Dersin Türü |
Seçmeli
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Yüksek Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaSoru & CevapAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | - | |||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu ders öğrencilerin bireysel tüketiciler hakkında daha derinlemesine görüş sahibi olmalarını hedefler. Tüketimin psikolojik, sosyolojik ve kültürel boyutlarını inceleyerek öğrencilerin tüketicilerin iç dünyalarına bakmayı öğrenmelerini sağlar. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Mikro konulardan makro konulara doğru ilerleyen dersin kapsamında, tüketicinin algılaması, öğrenmesi, motivasyonu, kişilik ve hayat tarzı, tutumları, kimlik tanımlaması, karar mekanizmaları, toplumsal ve kültürel etkileşimleri gibi konular işlenir. Tüketimin alışveriş öncesi, sırası ve sonrası boyutları incelenir. |
|
Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Dersin Tanımı, İçeriği ve Uygulaması Hakkında Öğrencilerin Bilgilendirilmesi; Ödev Konularının Dağıtılması, Tüketim Kültürü Teorisine Giriş | 1- Syllabus, 2- Arnould, E. J., & Thompson, C. J. (2005). Consumer culture theory (CCT): Twenty years of research. Journal of consumer research, 31(4), 868-882. |
2 | Tüketici Davranışı Araştırmalarında Nitel Yöntemler | 1- Introduction, p.1-15, Kaynak: Belk, R., Fischer, E., & Kozinets, R. V. (2012). Qualitative consumer and marketing research. Sage. 2- Ger, G. (2009). Tüketici Araştırmalarında Nitel Yöntemler Kullanmanın İncelikleri ve Zorlukları. Tüketici ve Tüketim Araştırmaları Dergisi, 1(1), 1-19. |
3 | Tüketimin Sosyo-Tarihsel Örüntüsü | Part-I, Chapter -4: The Making of the Consumer: Historical and Sociological Perspectives Kaynak: Kravets, O., Maclaran, P., Miles, S., & Venkatesh, A. (Eds.). (2017). The SAGE handbook of consumer culture. Sage. |
4 | Tüketim, sınıf ve beğeni | Part-I, Chapter-5: Consumption, Class and Taste Kaynak: Kravets, O., Maclaran, P., Miles, S., & Venkatesh, A. (Eds.). (2017). The SAGE handbook of consumer culture. Sage. |
5 | Modernite, Postmodernite ve Tüketici Davranışı | Liberatory Postmodernism and the Reenchantment of Consumption Author(s): A. Fuat Firat and Alladi Venkatesh Source: Journal of Consumer Research , Dec., 1995, Vol. 22, No. 3 (Dec., 1995), pp. 239- 267 |
6 | I. Ödev Sunumları ve Tartışma: Final projesi için Araştırma Tasarımı | 6 I. Ödev Sunumları ve Tartışma: Final projesi için Araştırma Tasarımı Öğrencilerin, final projelerinin yöntemini oluşturacak bir araştırma tasarımı hazırlayarak gelmeleri beklenmektedir. |
7 | Modern Tüketim Kültürü ve Tüketim Toplumu | Part -I, Chapter-2: The Emergence of Contemporary Consumer Culture Kaynak: Kravets, O., Maclaran, P., Miles, S., & Venkatesh, A. (Eds.). (2017). The SAGE handbook of consumer culture. Sage. |
8 | Ara Sınav | |
9 | Tüketici Kimliği Projeleri | Part III, Chapter-12: Consumer Identity Projects Kaynak: Kravets, O., Maclaran, P., Miles, S., & Venkatesh, A. (Eds.). (2017). The SAGE handbook of consumer culture. Sage. |
10 | Tüketim, Beden, Benlik | Part IV, Chapter-17: Body Projects: Fashion, Aesthetic Modifications and Stylized Selves Kaynak: Kravets, O., Maclaran, P., Miles, S., & Venkatesh, A. (Eds.). (2017). The SAGE handbook of consumer culture. Sage. |
11 | Marka ve Tüketim | Part-3, Chapter-14: Prosumption Tribes: How Consumers Collectively Rework Brands, Products, Services and Markets Kaynak: Kravets, O., Maclaran, P., Miles, S., & Venkatesh, A. (Eds.). (2017). The SAGE handbook of consumer culture. Sage. |
12 | II. Ödev Sunumları ve Tartışma: Final projesi için Teorik tartışma sunumları | Öğrencilerin, final projelerinin teorik çerçevesini hazırlayarak gelmeleri beklenmektedir. |
13 | Tüketim ve Cinsiyet | 1-A. Fuat Flrat (1991) ,"Consumption and Gender: a Common History", in GCB - Gender and Consumer Behavior Volume 1, eds. Dr. Janeen Arnold Costa, Salt Lake City, UT : Association for Consumer Research, Pages: 378-393. http://www.acrwebsite.org/volumes/15529/gender/v01/GCB-01 2- Eileen Fischer and Brenda Gainer (1991) ,"I Shop Therefore I Am: the Role of Shopping in the Social Construction of Women's Identities", in GCB - Gender and Consumer Behavior Volume 1, eds. Dr. Janeen Arnold Costa, Salt Lake City, UT : Association for Consumer Research, Pages: 350-357. http://www.acrwebsite.org/volumes/15548/gender/v01/GCB-01 |
14 | Proje Sunumları | 14 Proje Sunumları I. ve II. Ödevlerde temellendirilen araştırma projesinin uygulama, bulgular, sonuç ve tartışma kısımlarının da eklenerek, makale formatında hazırlanmış ve sunuma hazır olması |
15 | Dersin gözden geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev |
1
|
20
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje |
1
|
20
|
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
20
|
Final Sınavı |
1
|
40
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
3
|
60
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
40
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
3
|
48
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
14
|
2
|
28
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
2
|
18
|
36
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
0
|
||
Proje |
1
|
20
|
20
|
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
24
|
24
|
Final Sınavı |
1
|
32
|
32
|
Toplam |
188
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Genel işletme bilgi ve becerilerini gösterir. |
|||||
2 | İşletme disiplininde uzmanlaştığı alanda güncel literatürü inceler. |
X | ||||
3 | İşletmelerin performansını bütünsel bakış açısıyla değerlendirir. |
|||||
4 | Bilim alanı ile ilgili fikirlerini ve araştırma sonuçlarını etkili bir biçimde farklı dinleyici kitlelerine aktarır. |
|||||
5 | İşletme problemlerine yaratıcı ve yenilikçi çözümler getirir. |
|||||
6 | İşletme problemlerini analitik ve teknolojik araç ve teknikler kullanarak çözer. |
|||||
7 | İşletme alanıyla ilgili bilgileri eleştirel bakış açısıyla değerlendirir. |
X | ||||
8 | Araştırma yaparken ve iş ile ilgili kararlarında etik ve sosyal sorumlu davranış sergiler. |
|||||
9 | Bağımsız olarak ampirik bir araştırma tasarlar ve yürütür. |
X | ||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak İşletmecilik alanı ile ilgili bilgileri takip eder ve akademik ortamlarda tartışmalara katılır. |
X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest