Bizi takip edin
|
EN

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ

Özel Hukuk Yüksek Lisans Programı (Tezsiz) (Türkçe)

Dersler


HUK 501  Bilimsel Araştırma Yöntemleri

Bu derste hukukta genel olarak bilimsel araştırmanın nasıl sürdürüleceği, bu süreçte bilimsel araştırmanın nasıl yazıya döküleceği üzerine odaklanılmaktadır.


HUK 518  Genel İşlem Şartları

Genel işlem şartlarına ilişkin düzenlemeler hakkında bilgi verilmesi ve içtihatlar ile doktrindeki görüşlerin incelenmesi.


LEE 597  Dönem Projesi

Öğrenciler, danışmanının kılavuzluğunda güncel teori ve konular üzerine bir dönem projesi hazırlarlar. Uygun bir konu bulmak öğrencinin sorumluluğundadır ve konunun danışmanı tarafından onayından sonra öğrenci araştırma taslağını hazırlayacaktır. Dönem projesinin, çalışma konusuna ilişkin teorik bilgisine ve mevcut uygulamalara temellenen bir analiz geliştirmesi gerekmektedir.


Seçmeli Dersler


HUK 502  Birleşme, Bölünme ve Tür Değiştirme

Bu dersin içeriğini, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre birleşme, bölünme ve tür değiştirmenin esasları oluşturacaktır.


HUK 503  İş Hukukunda Altişverenlik

Bu dersin içeriğini, dünyada ve Türkiye’de “alt işverenlik(taşeronlaşma)”olgusunun İş Hukuku ve işçi haklarına etkisinin irdelenmesi oluşturacaktır. Derste işlenecek temel konu başlıkları, iş hukukunda işçi, işveren ve alt işveren kavramları, iş sözleşmesinden kaynaklanan işçi ve işverenin hak ve borçları ile iş ilişkisinde alt işverenin varlığının bu hak ve borçlara hukuki etkisi, alt işverenliğin yasal koşulları ve muvazaa, iş hukukunun temel ilkeleri çerçevesinde alt işverenlik(taşeronlaşma) olgusunun, işçinin temel hak ve özgürlükleri ile sosyal haklarına etkileri olarak belirtilebilir.


HUK 505  Deniz Ticareti Sözleşmeleri

Bu dersin içeriğini, Deniz Ticareti Sözleşmelerinin türleri, Deniz Ticareti Sözleşmelerine uygulanan ulusal ve uluslararası mevzuat, Denizde Taşıma Senetleri, Deniz Ticareti Sözleşmelerine konu olan menfaatlerin çeşitli rizikolara karşı sigortalanması ve Deniz Ticareti Sözleşmelerinden doğan hukuki uyuşmazlıkların çözümü yolları oluşturacaktır.


HUK 507  Ticari Tahkim Hukuku

Bu ders, ulusal tahkim, milletlerarası tahkim, New York Sözleşmesi ve Cenevre Sözleşmesi konularını kapsamaktadır.


HUK 509  Anonim Ortaklıklarda Yönetim Kurulu Üyelerinin Sorumluluğu

Bu dersin tanımını anonim ortaklıklarda yönetim kurullarının oluşumu, yönetim kurulu üyesi olabilmenin koşulları, yönetim kurulunun işlevleri ve işleyişi, tek kişilik anonim ortaklıklarda yönetim kurulu, yönetim kurulu üyelerinin hukuki sorumluluğunun esasları, yönetim kurulu üyelerinin görevleri, yönetim kurulu üyeliğinin sona ermesi ve yönetim kurullarının elektronik ortamda toplanması konuları oluşturacaktır.


HUK 515  İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukukunun Güncel Sorunları

İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanında uygulamada ortaya çıkan sorunların tespiti ve sorunlar hakkında gerekli hukuksal incelemelerin yapılması dersin ana konusunu teşkil etmektedir. Bu kapsamda, içtihat hukuku ve sosyal tarafların gündemleri dahilinde belirlenen konulara ağırlık verilecektir.


HUK 516  Anonim Ortaklıklarda Pay Sahiplerinin Katılma ve Denetleme Hakları

Anonim ortaklıklarda pay sahiplerine özgü bir haklar sistemi mevcuttur. Bu ders kapsamında söz konusu haklar sistemi içinde pay sahiplerinin malvarlıksal olmayan hakları bir bütün olarak incelenecektir. Özellikle pay sahiplerinin katılma ve denetleme hakları hukukun ekonomik analizi çerçevesinde değerlendirilecektir. Pay sahiplerinin katılma ve denetleme hakları bağımsız olarak incelenecektir.


HUK 517  Anonim Şirketlerde Sermayenin Korunması


HUK 518  Genel İşlem Şartları

Genel işlem şartlarına ilişkin düzenlemeler hakkında bilgi verilmesi ve içtihatlar ile doktrindeki görüşlerin incelenmesi.


HUK 519  Güncel Atipik Sözleşmeler


HUK 520  Markadan Doğan Hakların Kapsamı ve Tazminat Talebi

Bu dersin içeriğini marka hakkı, marka hakkının hukuken korunma yolları, marka hakkı sahibi ve lisans alanın hakları ile özellikle de tazminat taleplerinin ayrıntılı olarak incelenmesi oluşturmaktadır.


HUK 521  Rekabet Hukukunda Dağıtım Anlaşmaları

Bu ders kapsamında, rekabet hukukunun temel kavramları, rekabet ihlalleri ve bunların özel hukuk alanındaki sonuçlarının incelenmesinin ardından, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ile çerçevesi belirlenen Türk Rekabet Hukukunda dağıtım anlaşmalarının rekabete etkileri ve tabi oldukları rejim, yaptırım ve muafiyetler açısından ele alınacaktır.


HUK 522  Ticari Temsil


HUK 551  İşçilerin Psikolojik Tacize Karşı Korunması

Dersin amacı doğrultusunda öncelikle psikolojik tacizin kavramsal analizi yapılacak, farklı ülkelerdeki yasal düzenlemeler incelenecek ve işverenin işçiyi gözetme borcu ve eşit davranma borcu üzerinde durulacaktır. Devamında mağdur işçilerin kullanabilecekleri haklar olan, zararı tazmin hakkı, iş sözleşmesini fesih hakkı ve çalışmaktan kaçınma hakkının yasal dayanakları incelenerek, bu konuda varsa yasal boşlukların doldurulması için nasıl bir ek düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu tespit edilmeye çalışılacaktır. Tüm bu süreçte ülkemizdeki bugüne kadar verilen az sayıda yargı kararları ile yurtdışı yargı kararları örnekleri incelenecektir.


HUK 552  İnternet Hukuku

Bu dersin içeriğini, e-ortam; e-devlet ve e-ticaret, elektronik sözleşmeler, internet ortamında haksız rekabet, fikri mülkiyet ve kişilik hakları ihlallerinin incelenmesi oluşturacaktır.


HUK 553  Hukukçular İçin Meslek Etiği ve Sorumluluk

Bu dersin içeriğini, hakim, savcı ve avukatların gerek ulusal, gerek uluslararası hukuk çerçevesinde uymakla yükümlü oldukları mesleki kurallar ve sorumluluklarına ilişkin düzenlemeler oluşturmaktadır


HUK 554  Çek Hukuku

Bu dersin içeriğini, çek kavramı, çekle ilgili mevzuat, çeke benzeyen senetler, çekin şekli, çekin unsurları, çekin keşidesi, çekin devri, çekin ödenmesi, çekin ödenmesi için yapılması gerekenler, karşılıksız çek, çekin karşılıksız çıkmasının sonuçları, çekin ziyaı ve iptali oluşturmaktadır.


HUK 555  Güvenceli Esneklik Uygulamaları ve Hukuki Sonuçları

Dersin amacı doğrultusunda öncelikle güvenceli esnekliğin kavramsal analizi yapılacak, kavramın doğuşu ve farklı ülkelerdeki yasal düzenlemelere yansıması incelenecektir. Devamında Türk iş hukuku ve sosyal güvenlik hukukunda esneklik ve güvence çeşitleri üzerinde durularak, buna ilişkin düzenlemeler detaylı olarak ele alınacaktır. 4857 sayılı yasa ile mevzuatımıza dahil olan atipik çalışma türleri ile üzerinde çokca tartışılan iş güvencesi ve kıdem tazminatı fonu konulardan bazılarıdır.


HUK 556  İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda İşverenin Hukuki Sorumlulukları

Sağlık hakkı kapsamında iş sağlığı ve güvenliği kavramının karşılaştırmalı hukukta ve Türk hukukunda, ILO(Uluslararası Çalışma Örgütü) ve WHO(Dünya Sağlık Örgütü) sözleşme ve diğer yasal belgelerde irdelenmesi, işçi ve işveren sorumlulukları ile devletin görevleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, iş denetim örgütünün görev ve yetkileri ile işyeri örgütlenmesi ve yaptırımların hukuki değerlendirmesi.


HUK 560  Avrupa Birliği Sigorta Hukuku

Bu dersin içeriğini, Avrupa Birliği’nde ve Avrupa’daki gelişmiş ülkeler ile Türkiye’deki sigorta kurum ve kuruluşları ile bunların birbirleri ile olan etkileşimlerinin incelenmesi oluşturacaktır. Derste işlenecek temel konu başlıkları, Avrupa Birliği Sigorta Hukuku Mevzuatı ve Yapısal Özellikleri, Türk Sigortacılık Sisteminin Yasal Boyutu ve Yapısal Analizi, Sigorta Kuruluş ve Kurumları, Elektronik Sigorta ve Elektronik Reasürans İşlemleri, Rekabet Kuralları Açısından Sigorta ve Reasürans Sektörleri ve Sigortacılıkta Tahkim olarak sıralanabilir.


HUK 561  Avrupa Birliğinde Serbest Dolaşım

Bu derste AB’nde serbest dolaşıma ilişkin temel konular anlatılacak ve takiben Türkiye’nin durumu ele alınacaktır.


HUK 562  Rekabet Hukuku

Rekabet, Uyumlu Eylem, Hakim Durumun Kötüye Kullanılması


HUK 563  Sosyal Sigorta Dalları

Dersin amacı doğrultusunda sosyal güvenlik ve sosyal risk kavramı üzerinde durulacak, sosyal sigortaların özellikleri, işveren yükümlülükleri ve sosyal güvenliğin kapsamı incelenecektir. Sonra sırasıyla, kısa vadeli sigorta kolları olan iş kazası ve meslek haslatığı sigortası, hastalık sigortası ve analık sigortası ile uzun vadeli sigorta kolları maluliyet sigortası, yaşlılık sigortası, ölüm sigortası üzerinde durulacaktır.


HUK 564  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Uygulamalarında Özel Hukuk Uyuşmazlıkları

AİHS ve getirdiği koruma sistemi; özel hukuk alanında AİHS; “medeni hak ve yükümlülüklerle ilgili uyuşmazlıklar” gibi sözleşme içi kavramlar; kararların icrası ve iç hukuk ilişkisi.


HUK 565  Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları

Türkiye’de yabancı sermaye yatırımları gün geçtikçe artmaktadır. Aynı şekilde, Türk yatırımcılar yurtdışında yatırım yapmakta ve birçok proje gerçekleştirmektedir. Bu bağlamda, yabancı sermaye yatırımlarının korunması büyük bir önem kazanmıştır. Yabancı sermaye yatırımlarının korunması, milli kanunlarla; ikili ve çok taraflı yatırımların korunmasına ve teşvikine ilişkin anlaşmalarla sağlanmaktır. Bu derste Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu ve Türkiye’nin taraf olduğu ikili ve çok taraflı sözleşmeler anlamında yabancı yatırım, yabancı yatırımcı, yabancı yatırımcıların hakları ve bu hakların korunması konuları işlenecektir. Ayrıca, yabancı yatırım uyuşmazlıklarının çözüm yolları, özellikle ICSID tahkimi, hakkında bilgi verilecektir.


HUK 566  Vergi Hukukunun Sözleşmeler Hukukuna Etkisi

Vergi yükümlülüklerinin özel hukuk sözleşmelerine etkisi, vergi idaresinin özel hukuk ilişkilerini yorumlamada kullandığı kurallar ve yargı organlarının soruna yaklaşımını konu alan derstir.


HUK 567  Ticaret Hukukunun Vergisel Sorunları

Ticaret hukukunda karşılaşılan vergisel sorunların, örneklerle açıklandığı, ticari ihtilafların çözümünde vergi hukuku kurallarının yeri ve etkisinin gösterildiği derstir.


HUK 568  Toplu İş Hukukunun Güncel Sorunları

Bu dersin içeriği, sendikalar, toplu pazarlık ve toplu iş sözleşmesi süreçlerine ilişkin düzenlemeler ile uygulamadaki güncel sorunlardır.


HUK 570  İşletmelerde Denetimin Hukuki Yönleri

Derste öncelikli olarak denetim kavramı ve denetim standartları açıklanacaktır. İşletmelerde düzenlenen başlıca mali tablolar ana hatları ile anlatılacaktır. Muhasebe aracılıyla hazırlanan temel mali tabloların karar alıcılar bakımında neler ifade ettiği üzerinde durulacaktır. İşletmelerin varlık, borç ve özkaynaklarda gerçekleşebilecek bilanço riskleri ile gelir ve gider kalemlerindeki riskler ele alınacaktır. Bilanço ve gelir tablosu risklerin zamanında fark edilmesi için gerekli önlemler hakkında bilgiler verilecektir. Ticaret hukukuna göre yapılan iç denetim, dış denetim ve kamu denetimi üzerinde durulacaktır. Vergi denetimine ilişkin hukuki düzenlemeler incelenecektir. İşletme vergi denetimleri akabinde ortaya çıkacak ihtilafların çözümünde başvurulabilecek uzlaşma yolu ve yargı yolu yöntemleri tartışılacaktır. İşletme satın almaları, devirleri ve birleşmelerinde önem taşıyan Durum Tespit Raporunun içeriği ve hazırlanması anlatılacaktır


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.