İzmir Ekonomi Üniversitesi
  • ENGLISH

  • LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Programı (Tezli)

    PSIR 514 | Ders Tanıtım Bilgileri

    Dersin Adı
    Avrupa Birliği Politikaları
    Kodu
    Yarıyıl
    Teori
    (saat/hafta)
    Uygulama/Lab
    (saat/hafta)
    Yerel Kredi
    AKTS
    PSIR 514
    Güz/Bahar
    3
    0
    3
    7.5

    Ön-Koşul(lar)
    Yok
    Dersin Dili
    İngilizce
    Dersin Türü
    Seçmeli
    Dersin Düzeyi
    Yüksek Lisans
    Dersin Veriliş Şekli -
    Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
    Ulusal Meslek Sınıflandırma Kodu -
    Dersin Koordinatörü -
    Öğretim Eleman(lar)ı
    Yardımcı(ları)
    Dersin Amacı Dersin amacı öğrencilerin, Avrupa bütünleşme sürecinin dönüm noktalarını, AB’nin kurumsal yapısının temel özelliklerini ve AB’nin siyasi sistemi ile politikalarının ortaya çıkışına, şekillenmesine ve gelişimine katkıda bulunan faktörleri kavramasını sağlamaktır.
    Öğrenme Çıktıları
    #
    İçerik
    PÇ Sub
    * Katkı Düzeyi
    1
    2
    3
    4
    5
    1Avrupa bütünleşme sürecinin dönüm noktalarını açıklayabilecek
    2Avrupa bütünleşme sürecini açıklayan farklı teorik yaklaşımları karşılaştırabilecek
    3İlgili tarafların posizyonunu ve pazarlık gücünü etkileyen iç ve dış faktörleri tanımlayabilecek
    4Farklı teorik açıklamaların güçlü ve zayıf yanlarını değerlendirebilecek
    5AB’nin kurumsal yapısının işleyişini açıklayabilecek
    6Avrupa’daki güncel olayları farklı bütünleşme kuramları açısından yorumlayabilecek
    7Bütünleşme /yönetişim kuramlarını araştırmalarına uygulayabilecek
    Ders Tanımı Dersin amacı, Avrupa bütünleşme sürecinin dönüm noktalarını, AB’nin kurumsal yapısının temel özelliklerini ve AB’nin siyasi sistemi ile politikalarının oluşumunu, biçimini ve gelişimini anlamaktır. Dersin içeriği şu kısımlardan oluşmaktadır: (1) AB tarihine genel bir bakış (temel antlaşmalar ve antlaşmalardaki değişiklikler), (2) AB’nin temel kurumlarına (Bakanlar Konseyi/ Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu), kurumlararası iktidar ilişkilerine ve kurumların iç politikalar karşısındaki rolüne genel bir bakış, (3) Avrupa bütünleşmesi kuramları ve politika yapımı kuramlarına genel bir bakış, (4) bu kuram ve kavramların AB’nin en çok dâhil olduğu bazı politika alanlarına uygulanması.

     



    Dersin Kategorisi

    Temel Ders
    Uzmanlık/Alan Dersleri
    Destek Dersleri
    X
    İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
    Aktarılabilir Beceri Dersleri

     

    HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

    Hafta Konular Ön Hazırlık Öğrenme Çıktısı
    1 Giriş
    2 Avrupa Entegrasyonunun Tarihi Required readings: o Phinnemore, D. (2022). ‘The European Union: Establishment and Development’ in Cini and Borragan eds. European Union Politics. Oxford University Press. o Church, C. and Phinnemore, D. (2022). ‘Carrying the EU Forward: The Era of Lisbon’. in Cini and Borragan eds. European Union Politics. Oxford University Press. Suggested readings: o Bulmer et al. (2020). Politics in the European Union. Chapters 5-11, pp: 87-186.
    3 Avrupa Entegrasyonu Teorileri: Neofonksiyonalizm, Liberal Hükümetarasıcılık, Post-Fonksiyonalizm ve Diğer Toeriler - I Required readings: o Bulmer et al. (2020). Politics in the European Union. Chapter 1 and Chapter 2, pp.1-45 Suggested Readings: o Börzel, T. A. and Risse, T. (2018). ‘From the Euro to the Schengen crises: European Integration Theories, Politicization, and Identity Politics’. Journal of European Public Policy. 25/1: 83–108.
    4 Avrupa Entegrasyonu Teorileri: Neofonksiyonalizm, Liberal Hükümetarasıcılık, Post-Fonksiyonalizm ve Diğer Toeriler - II Required readings: o Schimmelfennig, F. (2018). ‘Liberal Intergovernmentalism and the Crises of the European Union’. Journal of Common Market Studies. 56/7: 1578–94. o Hooghe, L. and Marks, G. (2019). ‘Grand Theories of European Integration in the Twenty-First Century’. Journal of European Public Policy. 26: 1113-33.
    5 Avrupa Birliği Kurumları - I Required readings: o Bulmer et al. (2020). Politics in the European Union. Chapter 12 and 13, pp. 203-256. o Williams, C. and Bevan, S. (2019). “The effect of public attitudes toward the European Union on European Commission policy activity” European Union Politics. 20/4: 608-628.
    6 Avrupa Birliği Kurumları - II Required readings: o Bulmer et al. (2020). Politics in the European Union. Chapter 14 and 15, pp. 257-297. o Hix, S. and Hoyland, B. (2013). ‘Empowerment of the European Parliament’ Annual Review of Political Science. 16: 171-89. o Costello, C. and Thomson, R. (2013). 'The distribution of power among EU institutions: who wins under codecision and why?' Journal of European Public Policy. 20/7: 1025 –1039.
    7 ARA SINAV
    8 Avrupa Entegrasyonu Sonrasında: Avrupalılaşma Required readings: o Bulmer et al. (2020). Politics in the European Union. Chapter 3, pp. 46-65. o Olsen, J. (2002). ‘The many faces of Europeanization’. JCMS. 40: 921-52. o Alpan, B. (2021). ‘Europeanization and EU–Turkey Relations: Three Domains, Four Periods’ in Reiners and Turhan (eds.) EU-Turkey Relations: Theories, Institutions and Policies. Palgrave. pp: 107-138. Suggested Readings: o Schimmelfennig, F. and Sedelmeier, U. (2020). ‘The Europeanization of Eastern Europe: The External Incentives Model Revisited’. Journal of European Public Policy. 27/6: 814–33.
    9 Avrupa Entegrasyonu Sonrasında: Demokrasi ve Meşruluk Required readings: o Smismans, S. (2020). Democracy and Legitimacy in the European Union in Cini and Borragan eds. European Union Politics. Oxford University Press. o Moravcsik, A. (2002). ‘In Defense of the “Democratic Deficit”: Reassessing the Legitimacy of the European Union’, JCMS, 40:4, 603-34. o Hix, S. and Follesdal, A. (2004). ‘Why There is a Democratic Deficit in the EU: A Response to Majone and Moravcsik’. JCMS. 44/3: 533-562. Suggested Readings: o Schmidt, V. (2013). ‘Democracy and Legitimacy in the European Union Revisited: Input, Output and “Throughput”’ Political Studies. 61: 2-22. o Bellamy, R. (2012). ‘The Inevitability of a Democratic Deficit’. In Hubert Zimmermann and Andreas Dür, eds. Key Controversies in European Integration. Palgrave. o Stie, A. E. (2021). ‘Crises and the EU’s Response: Increasing the Democratic Deficit?’ in Marianne Riddervold, Jarle Trondal and Akasemi Newsome eds. The Palgrave Handbook of EU Crises. Palgrave.
    10 Entegrasyonun Büyümesi: Genişleme Required readings: o Bulmer et al. (2020). Politics in the European Union. Chapter 26. pp: 495-514. o Keil, S. and Stahl, B. (2023) ‘EU enlargement in times of crisis: Strategic enlargement, the conditionality principle and the future of the “Ever-Closer Union”’ in Mechthild Roos and Daniel Schade eds. The EU under Strain? Current Crises Shaping European Union Politics. De Gruyter. o Zhelyazkova, A. Damjanovski, I. Nechev, Z. and Schimmelfennig, F. (2019). “European Union Conditionality in the Western Balkans: External Incentives and Europeanisation” in Jelena Džankić, Soeren Keil and Marko Kmezić (eds.) The Europeanisation of the Western Balkans A Failure of EU Conditionality? Palgrave Macmillan. Suggested readings: o Lippert, B. (2021). ‘Turkey as a Special and (Almost) Dead Case of EU Enlargement Policy’ in Reiners and Turhan (eds.) EU-Turkey Relations: Theories, Institutions and Policies. Palgrave. pp: 267-294. o Reiners, W. and Turhan, E. (2021). ‘Current Trends and Future Prospects for EU–Turkey Relations: Conditions for a Cooperative Relationship’ in Reiners and Turhan (eds.) EU-Turkey Relations: Theories, Institutions and Policies. Palgrave. pp: 397-432.
    11 AB'nin Krizleri ve Geleceği: Göç ve Mülteci Krizi Required readings: o Geddes, A. (2022). ‘The migration and refugee crisis’ in Cini and Borragan eds. European Union Politics. Oxford University Press. 389-402. o Bieramann F., Geurin N., Jagdhuber S., Rittberger B. and Weiss M. (2019). ‘Political (non)reform in the Euro crisis and the refugee crisis: A liberal intergovernmentalist explanation’ Journal of European Public Policy 26: 246-66. o Murray, P. and Michael, L. (2018). ‘Europe’s wicked legitimacy crisis: the case of refugees’. Journal of European Integration. 40:4. Suggested readings: o Zaun, N. (2018) ‘States as Gatekeepers in EU Asylum Politics: Explaining the Non‐adoption of a quota system’ JCMS. 56:1.
    12 AB'nin Krizleri ve Geleceği: Popülizm ve Avrupa'nın İlliberasyonu Required readings: o Fossum, J. E. (2023) ‘In What Sense Does Right Wing Populism Pose a Democratic Challenge for the European Union?’ Social and Legal Studies. 32:6 o Christiansen, T. (2020) ‘The EU’s New Normal: Consolidating European Integration in an Era of Populism and Geo-Economics’ JCMS. 58/S1: 13-27. o Blauberger, M. and Sedelmeier, U. (2024). “Sanctioning democratic backsliding in the European Union: transnational salience, negative intergovernmental spillover, and policy change” Journal of European Public Policy. Suggested readings: o Lucarelli, S. (2018) ‘The EU and the crisis of liberal order: at home and abroad’ in Bengtsson R. and Sundstrom, S. (eds.) The EU and the Emerging Global Order. Lund University Press. 143-160 o Sedelmeier, U. (2024). ‘Is there an East–West divide on democracy in the European Union? Evidence from democratic backsliding and attitudes towards rule of law interventions’ Journal of European Public Policy. 31/3. o Meyerrose, A.M. (2024). ‘Building strong executives and weak institutions: How European integration contributes to democratic backsliding’. The Review of International Organizations. Vol. 19. 307-343.
    13 AB'nin Krizleri ve Geleceği: Güvenlik Required readings: o Juncos, A. E. and Friis, A.M. (2022) ‘The European Union’s Foreign, Security, and Defence Policies’ in Cini and Borragan eds. European Union Politics. Oxford University Press. o Hoeffler, C., Hofmann S. C., and Mérand, F. (2024). ‘The polycrisis and EU security and defence competences’ Journal of European Public Policy. 31/10: 3224-3248. o Casier, T. (2023). ‘The EU and Russia: The War that Changed Everything’ JCMS, 61: Annual Review. 31-44.
    14 Sunumlar
    15 Sunumlar
    16 Dönemin gözden geçirilmesi  

     

    Ders Kitabı

    Bulmer, S., Parker, O., Bache, I., George, S. and Burns, C. 2020. Politics in the European Union. (5th ed.) Oxford University Press.

    Tüm kaynaklar üniversitemiz kütüphanesinde veya açık kaynak olarak erişilebilir durumdadır veya Blackboard sistemi aracılığıyla öğrencilerimizle paylaşılmaktadır.

     

     

    Önerilen Okumalar/Materyaller

    Cini, M. and Borragan, N.P. (eds.) 2022. European Union Politics. (7th ed.) Oxford University Press. 

    Hubert Zimmermann and Andreas Dür (eds.) 2021. Key Controversies in European Integration. (4th ed.) Bloomsbury Publishing 

    Olsen, J. and McCormick, J. (eds.) 2018. The European Union: Politics and Policies. (6th ed.) Routledge.

     

    DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

    Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı % LO 1 LO 2 LO 3 LO 4 LO 5 LO 6 LO 7
    Katılım
    1
    20
    Laboratuvar / Uygulama
    Arazi Çalışması
    Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
    Portfolyo
    Ödev
    1
    Sunum / Jüri Önünde Sunum
    1
    10
    Proje
    40
    Seminer/Çalıştay
    Sözlü Sınav
    Ara Sınav
    1
    30
    Final Sınavı
    Toplam

    Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
    4
    100
    Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
    Toplam

    AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

    Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
    Teorik Ders Saati
    (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
    16
    3
    48
    Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
    (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
    16
    0
    Sınıf Dışı Ders Çalışması
    13
    7
    91
    Arazi Çalışması
    0
    Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
    0
    Portfolyo
    0
    Ödev
    1
    0
    Sunum / Jüri Önünde Sunum
    1
    15
    15
    Proje
    1
    40
    40
    Seminer/Çalıştay
    0
    Sözlü Sınav
    0
    Ara Sınavlar
    1
    31
    31
    Final Sınavı
    0
        Toplam
    225

     

    DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

    #
    PÇ Sub Program Yeterlilikleri / Çıktıları
    * Katkı Düzeyi
    1
    2
    3
    4
    5
    1

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler konusunda kuramsal ve kavramsal yeterlilikleri arttırabilir ve yetkin şekilde kullanır.

    -
    -
    X
    -
    -
    2

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında yapılar, aktörler, kurumlar ve kültür gibi etkenler arasındaki ilişkileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.

    -
    -
    -
    X
    -
    3

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler literatüründeki kuramsal ve deneye dayalı boşlukları saptar ve sorgular.

    -
    -
    X
    -
    -
    4

    Ulusal ve uluslararası siyaset düzeyinde ırk, etnik gruplar, toplumsal cinsiyet ve dine dayalı ayrımcılık mekanizmaları üreten siyasi ve kültürel koşulları tanımlar.

    -
    -
    -
    -
    -
    5

    Bilimsel araştırma tekniklerini kullanarak verileri toplar ve yorumlar.

    -
    -
    -
    -
    -
    6

    Ulusal ve uluslararası siyasetin aktörleri ve kurumları arasındaki ilişkilerde görülen tarihsel süreklilik ve değişiklikleri analiz eder ve yorumlar.

    -
    -
    X
    -
    -
    7

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır.

    -
    -
    -
    -
    -
    8

    Siyaset olgusuna ilişkin gündelik hayat içerisinde karşılaşılan sorunlara çözüm üretmeye yönelik olarak sorumluluk alır.

    -
    -
    -
    -
    -
    9

    İç ve dış politikadaki çatışmaların çözümlenmesinde kullanılan kurumsal ve siyasal araçları belirler.

    -
    -
    X
    -
    -
    10

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile ilgili bilimsel kıstaslara uygun bir tez/dönem projesi hazırlar.

    -
    -
    -
    -
    -
    11

    Bir yabancı dili kullanarak Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkilerle ilgili bilgileri takip eder ve akademik ortamlarda tartışmalara katılır.

    X
    -
    -
    -
    -
    12

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, yayımı ve uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olur.

    X
    -
    -
    -
    -

    *1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

     


    İzmir Ekonomili'lerin Başarı Hikayeleri

    Sami Eyidilli
    Department of Business Administration
    Profesyonel
    Merve Akça
    Psychology
    Yurtdışı Kariyer
    Aslı Nur TİMUR YORDANOV
    CIU Lead Sustainable Energy Architect
    Profesyonel
    Alper GÜLER
    Qreal 3D Technologies
    Girişimci

    YENİ GÜZELBAHÇE KAMPÜSÜMÜZ

    Detaylar

    KÜRESEL KARİYER

    İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.

    Daha Fazlası..

    BİLİME KATKI

    İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.

    Daha Fazlası..

    İNSANA DEĞER

    İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.

    Daha Fazlası..

    TOPLUMA FAYDA

    22 yıllık güç ve deneyimini toplumsal çalışmalara aktarmak..

    Daha Fazlası..
    İzmir Ekonomide yapacağın Lisansüstü eğitimle bir adım öndesin