Bizi takip edin
|
EN

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ

Sağlıkta Kalite ve Hasta Güvenliği (Tezsiz) (Türkçe)

SKG 504 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Kalite Yönetim Sistemi
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
SKG 504
Güz
3
0
3
7.5

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Yüksek Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu derste öncelikle uluslararası kalite yönetim standartlarının temelinde yer alan ISO 9001 kalite yönetim sistemi ele alınacaktır. Buna bağlı olarak kalite yönetim sistemi, yönetimin sorumluluğu, kaynakların yönetilmesi, ürün ve/veya hizmetin gerçekleştirilmesi ile bunların ölçme, analiz ve değerlendirilmesi irdelenecektir. Tüm bunlar sistem teorisi ve süreç yönetimi ile ilişkilendirilerek, bir sağlık kuruluşlunda rollerin belirlenmesi ve dökümante edilmesi üzerine uygulamalı olarak analiz edilecektir. Sağlık kuruluşlarının kalite politikalarının ve hedeflerinin belirlenmesinde dikkat edilecek hususlar özellikle değerlendirilecektir. Bu kapsamda ISO 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, ISO 13485 tıbbi aygıtlar- kalite yönetim sistemi, ISO 14001 çevre yönetim sistemi ve ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi standartları ile CE normu ele alınacaktır. Bunların sağlık kuruluşlarında uygulamaları teorik ve pratik bazda gerçekleştirilecektir.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Kalite Yönetim Standartlarını tanımlayabilme,
  • ISO 9001 kalite yönetim sistemini anlatabilme,
  • Sistem teorisi ile süreç yönetimi arasında ilişki kurabilme,
  • Sağlık kuruluşları için kalite politikaları ve hedef belirleyebilme,
  • ISO18001 standardını anlayabilme
  • ISO13485 standardını anlayabilme
  • ISO 22000 standardını anlayabilme
  • CE normunu anlayabilme
Ders Tanımı ISO 9001 kalite yönetim sistemi, ISO 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, ISO 13485 tıbbi aygıtlar- kalite yönetim sistemi, ISO 14001 çevre yönetim sistemi ve ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi standartları ile CE normu ele alınacaktır.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Hizmet İşletmeleri ve Hastane Yönetimi Öğrencilerin, derse ilgili konuları araştırarak ve şu kitaptan okuyarak gelmeleri önerilir. Tütüncü, Ö., ve Doğan, Ö. (2003). Hizmet İşletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi Kapsamında ISO 9001:2000 ve Bilgisayar Destekli Bir Uygulama. İzmir: DEU Matbaası
2 Sağlık Kurumlarında Kalite Geliştirme Akreditasyon Öğrencilerin, derse ilgili konuları araştırarak ve şu kitaptan okuyarak gelmeleri önerilir. Tütüncü, Ö., ve Doğan, Ö. (2003). Hizmet İşletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi Kapsamında ISO 9001:2000 ve Bilgisayar Destekli Bir Uygulama. İzmir: DEU Matbaası
3 Akreditasyon Sistemleri (JCAHO-JCI-KTQ) Öğrencilerin, derse ilgili konuları araştırarak ve şu kitaptan okuyarak gelmeleri önerilir. Tütüncü, Ö., ve Doğan, Ö. (2003). Hizmet İşletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi Kapsamında ISO 9001:2000 ve Bilgisayar Destekli Bir Uygulama. İzmir: DEU Matbaası
4 ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Kılavuzu ve Bilinçlendirme Eğitimi Akreditasyon ve ISO Dökümantasyonu Teorik dersler, ders ile ilgili kaynaklara ulaşılarak ders öncesi ilgili kısımlara hazırlıklı olarak gelmeleri önerilir. TS EN ISO 9000:2000 Quality Management System Manual
5 ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Kılavuzu ve Bilinçlendirme Eğitimi Akreditasyon ve ISO Dökümantasyonu Teorik dersler, ders ile ilgili kaynaklara ulaşılarak ders öncesi ilgili kısımlara hazırlıklı olarak gelmeleri önerilir. TS EN ISO 9000:2000 Quality Management System Manual
6 Görev Tanımları Öğrencilerin, derse ilgili konuları araştırarak ve şu kitaptan okuyarak gelmeleri önerilir. Tütüncü, Ö., ve Doğan, Ö. (2003). Hizmet İşletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi Kapsamında ISO 9001:2000 ve Bilgisayar Destekli Bir Uygulama. İzmir: DEU Matbaası
7 Talimatlar- İş Akışları Öğrencilerin, derse ilgili konuları araştırarak ve şu kitaptan okuyarak gelmeleri önerilir. Tütüncü, Ö., ve Doğan, Ö. (2003). Hizmet İşletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi Kapsamında ISO 9001:2000 ve Bilgisayar Destekli Bir Uygulama. İzmir: DEU Matbaası
8 ARA SINAV
9 Prosedürlerin ve Süreç Haritalarının Hazırlanması Öğrencilerin, derse ilgili konuları araştırarak ve şu kitaptan okuyarak gelmeleri önerilir. Tütüncü, Ö., ve Doğan, Ö. (2003). Hizmet İşletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi Kapsamında ISO 9001:2000 ve Bilgisayar Destekli Bir Uygulama. İzmir: DEU Matbaası
10 Formlar ve Sistemin İzlenilebilirliği Öğrencilerin, derse ilgili konuları araştırarak ve şu kitaptan okuyarak gelmeleri önerilir. Tütüncü, Ö., ve Doğan, Ö. (2003). Hizmet İşletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi Kapsamında ISO 9001:2000 ve Bilgisayar Destekli Bir Uygulama. İzmir: DEU Matbaası
11 ISO 13485 Tıbbı Cihazlar KYS Öğrencilerin, derse ilgili konuları araştırarak ve şu kitaptan okuyarak gelmeleri önerilir. Tütüncü, Ö., ve Doğan, Ö. (2003). Hizmet İşletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi Kapsamında ISO 9001:2000 ve Bilgisayar Destekli Bir Uygulama. İzmir: DEU Matbaası
12 TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği (OHSAS) Öğrencilerin, derse ilgili konuları araştırarak ve şu kitaptan okuyarak gelmeleri önerilir. Tütüncü, Ö., ve Doğan, Ö. (2003). Hizmet İşletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi Kapsamında ISO 9001:2000 ve Bilgisayar Destekli Bir Uygulama. İzmir: DEU Matbaası
13 ISO 22000 Gıda Güvenliği KYS Öğrencilerin, derse ilgili konuları araştırarak ve şu kitaptan okuyarak gelmeleri önerilir. Tütüncü, Ö., ve Doğan, Ö. (2003). Hizmet İşletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi Kapsamında ISO 9001:2000 ve Bilgisayar Destekli Bir Uygulama. İzmir: DEU Matbaası
14 ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi Derste tartışılan vaka ile ilgili tüm öğrencilerin uygun rapor formatında bir çalışmayı dersin hocasına iletmesi gereklidir.
15 ISO 17025 Laboratuvarların Akreditasyonu Derste tartışılan vaka ile ilgili tüm öğrencilerin uygun rapor formatında bir çalışmayı dersin hocasına iletmesi gereklidir.
16 Final

 

Ders Kitabı PowerPoint sunumları, Dersin hocası tarafından düzenlenecek notlar ve diğer kaynaklar.
Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
2
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
20
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
65
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
35
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
15
3
45
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
2
10
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
17
17
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
25
25
Final Sınavı
1
25
25
    Toplam
180

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Sağlıkta kalite ve hasta güvenliği alanında bilim uzmanlığı düzeyinde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olur.

2

Sağlıkta kalite ve hasta güvenliği alanındaki bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur.

3

Sağlıkta kalite ve hasta güvenliği ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümler.

4

Sağlıkta kalite ve hasta güvenliği ile ilgili uzmanlık gerektiren bir uygulamayı bağımsız olarak yürütebilir ve liderlik yapar.

5

Sağlıkta kalite ve hasta güvenliği ile ilgili edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirir.

6

Sağlıkta kalite ve hasta güvenliği ile ilgili güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü, görsel ve elektronik ortamda sunar.

7

Sağlıkta Kalite ve Hasta Güvenliği alanında bilimsel ve mesleki yasal sorumluluklar çerçevesinde projeler yürütür.

8

Sağlıkta Kalite ve Hasta Güvenliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, yayımı ve uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olur

9

Sağlıkta Kalite ve Hasta Güvenliğialanı ile ilgili kıstaslara uygun dönem ödevi hazırlar ve yürütür.

10

Sağlıkta kalite ve hasta güvenliği alanında bilimsel yenilikleri takip eder, bilgileri kanıta dayalı ve eleştirel bir gözle değerlendirir, bu ilkeler ile yaşam boyu öğrenme tutumu gösterir.

11

Kendini değerlendirerek gelişmek için plan yapar.

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.