Bizi takip edin
|
EN

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ

Sağlıkta Kalite ve Hasta Güvenliği (Tezsiz) (Türkçe)

SKG 559 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Tıp Laboratuvarlarında Standardizasyon ve Kalite Yönetimi
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
SKG 559
Güz/Bahar
3
0
3
7.5

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Yüksek Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı -
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu ders katılımcılara sağlık kuruluşlarında proje yönetimi konusunda bütünsel bir bakış açısı vermeyi hedeflemektedir. Bu derste ölçümlerde güven, izlenebilirlik ve akreditasyon, ölçüm aletlerinin kalibrasyonu, standart Laboratuvarlar, birincil referanslar, ikincil referanslar, çalışma referanları, fiziksel niceliklerin ölçümü, sıcaklık, zaman ve frekans, titreşim ölçümleri, elektriksel niceliklerin ölçülmesi; köprü devreleri, direnç, kapasitans ve gerilim ölçümleri, multimetreler ve akıllı ölçüm araçları, bilgisayar arayüzüne sahip aletler, standartların korunması, metrolojiye giriş ve ölçümlerde güven, kalibrasyon belirsizliğinin hesaplanmasında ve açıklanmasında ISO kılavuzu, belirsizlik hesaplanması, ısısal işlemler konuları değerlendirilecektir. Metroloji ve kalibrasyonun uluslararası akreditasyonlardaki ve standartlardaki rolü uygulamalı olarak ele alınacaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Birinci basamak sağlık hizmetlerinin tanımını, gelişimini ve hizmet sunumunu öğrenme,
  • Birinci basamak sağlık hizmetlerinin organizasyon yapısını, yönetimini ve denetimini anlama,
  • Birinci basamak sağlık hizmetlerini sağlık sistemindeki yeri ve önemini kavrama,
  • Birinci basamak sağlık hizmetlerinde koruyucu, geliştirici ve tedavi edici hizmetlerde kalitenin önemi hakkında bilgi sahibi olma,
  • Birinci basamak sağlık hizmetlerinde kalite yönetimini değerlendirme,
  • Birinci basamak sağlık hizmetlerinde kalite geliştirilmesine yönelik eğitim ve araştırma etkinliklerini inceleme,
  • Birinci basamak sağlık hizmetlerinde kalite geliştirme yöntemlerini uygulama becerileri kazanacaktır.
Ders Tanımı Dersin içeriğinde; sağlık politikaları ve sağlık sistemlerine genel bakış, basamaklandırılmış sağlık hizmetleri kavramı, birinci basamak sağlık hizmetlerinin kapsamı ve özellikleri, Türkiye’de birinci basamak sağlık hizmetlerinin gelişimi, birinci basamak sağlık kuruluşlarında kalite yönetimi, yönetim, organizasyonun ve fizik koşullar denetimi, klinik hizmetlerin denetimi, dökümantasyon,akılcı ilaç kullanımı, birinci basamakta klinik yöntem, tanı teslerinin kullanımı, sürekli bakım ilkeleri, sevk ve danışmanlık süreçleri, uygulamaya dayalı veri toplama ve araştırma, elektronik ve elle veri kaydı, kod sistemleri, ICPC2, arşiv sistemleri, birinci basamakta hedef gruba yönelik farklı eğitim modelleri, tıp eğitiminde birinci basamağın yeri, kanıta dayalı tıbbın birinci basamakta uygulama alanları ele alınacaktır.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Sağlık politikaları ve sağlık sistemlerine genel bakış Öğrencilerin teorik ve uygulama derslerine ilgili ders konularını çalışıp gelmeleri gelmeleri önerilir.
2 Basamaklandırılmış sağlık hizmetleri kavramı Teorik dersler, ders ile ilgili kaynaklara ulaşılarak ders öncesi ilgili kısımlara hazırlıklı olarak gelmeleri önerilir.
3 Birinci basamak sağlık hizmetlerinin kapsamı ve özellikleri Ders ile ilgili kaynaklara ulaşılarak ders öncesi ilgili kısımlara hazırlıklı olarak gelmeleri önerilir.
4 Türkiye’de birinci basamak sağlık hizmetlerinin gelişimi Teorik dersler, ders ile ilgili kaynaklara ulaşılarak ders öncesi ilgili kısımlara hazırlıklı olarak gelmeleri önerilir.
5 Birinci basamak sağlık kuruluşlarında kalite yönetimi Teorik dersler, ders ile ilgili kaynaklara ulaşılarak ders öncesi ilgili kısımlara hazırlıklı olarak gelmeleri önerilir.
6 Birinci basamak sağlık kuruluşlarında yönetim organizasyon ve klinik koşul denetimi Teorik dersler, ders ile ilgili kaynaklara ulaşılarak ders öncesi ilgili kısımlara hazırlıklı olarak gelmeleri önerilir.
7 Birinci basamak sağlık kuruluşlarında klinik hizmetlerin denetimi ve dökümantasyon Teorik dersler, ders ile ilgili kaynaklara ulaşılarak ders öncesi ilgili kısımlara hazırlıklı olarak gelmeleri önerilir.
8 ARA SINAV
9 Birinci basamakta klinik yöntem, tanı testlerinin kullanımı, sürekli bakım ilkeleri, sevk ve danışmanlık süreçleri Teorik dersler, ders ile ilgili kaynaklara ulaşılarak ders öncesi ilgili kısımlara hazırlıklı olarak gelmeleri önerilir.
10 Birinci basamak sağlık hizmetlerinde uygulamaya dayalı veri toplama ve araştırma, elektronik ve elle veri kaydı Teorik dersler, ders ile ilgili kaynaklara ulaşılarak ders öncesi ilgili kısımlara hazırlıklı olarak gelmeleri önerilir.
11 Birinci basamak sağlık hizmetlerinde kod sistemleri, ICPC2 ve arşiv sistemleri Teorik dersler, ders ile ilgili kaynaklara ulaşılarak ders öncesi ilgili kısımlara hazırlıklı olarak gelmeleri önerilir.
12 Birinci basamakta hedef gruba yönelik farklı eğitim modelleri Teorik dersler, ders ile ilgili kaynaklara ulaşılarak ders öncesi ilgili kısımlara hazırlıklı olarak gelmeleri önerilir.
13 Tıp eğitiminde birinci basamağın yeri Teorik dersler, ders ile ilgili kaynaklara ulaşılarak ders öncesi ilgili kısımlara hazırlıklı olarak gelmeleri önerilir.
14 Kanıta dayalı tıbbın birinci basamakta uygulama alanları Teorik dersler, ders ile ilgili kaynaklara ulaşılarak ders öncesi ilgili kısımlara hazırlıklı olarak gelmeleri önerilir.
15 Birinci basamakta klinik yöntem, tanı testlerinin kullanımı, sürekli bakım ilkeleri, sevk ve danışmanlık süreçleri Teorik dersler, ders ile ilgili kaynaklara ulaşılarak ders öncesi ilgili kısımlara hazırlıklı olarak gelmeleri önerilir.
16 Final Teorik dersler, ders ile ilgili kaynaklara ulaşılarak ders öncesi ilgili kısımlara hazırlıklı olarak gelmeleri önerilir.

 

Ders Kitabı PowerPoint sunumları, Dersin hocası tarafından düzenlenecek notlar ve diğer kaynaklar.
Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
16
5
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
4
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
15
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
35
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
65
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
35
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
15
3
45
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
4
5
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
10
10
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
21
21
Final Sınavı
1
25
25
    Toplam
153

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Sağlıkta kalite ve hasta güvenliği alanında bilim uzmanlığı düzeyinde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olur.

2

Sağlıkta kalite ve hasta güvenliği alanındaki bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur.

3

Sağlıkta kalite ve hasta güvenliği ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümler.

4

Sağlıkta kalite ve hasta güvenliği ile ilgili uzmanlık gerektiren bir uygulamayı bağımsız olarak yürütebilir ve liderlik yapar.

5

Sağlıkta kalite ve hasta güvenliği ile ilgili edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirir.

6

Sağlıkta kalite ve hasta güvenliği ile ilgili güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü, görsel ve elektronik ortamda sunar.

7

Sağlıkta Kalite ve Hasta Güvenliği alanında bilimsel ve mesleki yasal sorumluluklar çerçevesinde projeler yürütür.

8

Sağlıkta Kalite ve Hasta Güvenliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, yayımı ve uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olur

9

Sağlıkta Kalite ve Hasta Güvenliğialanı ile ilgili kıstaslara uygun dönem ödevi hazırlar ve yürütür.

10

Sağlıkta kalite ve hasta güvenliği alanında bilimsel yenilikleri takip eder, bilgileri kanıta dayalı ve eleştirel bir gözle değerlendirir, bu ilkeler ile yaşam boyu öğrenme tutumu gösterir.

11

Kendini değerlendirerek gelişmek için plan yapar.

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.