İZMİRLİLER DIŞARIDA YEMEYİ SEVİYOR

İzmirliler, dışarıda yemek yiyor, yeni kurulan restoranları deniyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Öğrencisi Talha Serdar Sezen tarafından bitirme tezi olarak yapılan “İzmir’de yeme içme alışkanlıkları” başlıklı çalışmada, kentli insanın yeme - içme davranışlarını ölçümledi. İzmir’de yaşayan 600 katılımcı üzerinden gerçekleşen çalışmada, katılımcıların yüzde 57’si yeni açılan restoranları denemeyi tercih ettiğini, yüzde 60,5’i hafta içi dışarıda yemek yediğini belirtti. Katılımcılardan yüzde 46,7’si akşam, yüzde 42,4’ü öğle yemeklerini dışarıda yediği, kahvaltı için dışarıya çıkanların oranının yalnızca yüzde 4,5’te kaldığı ortaya çıktı.
Çalışması hakkında bilgi veren Sezen, restoran sektörünün Türkiye’de de hızla büyüdüğünü vurgulayarak, “Dışarıda yemek yeme yavaş yavaş popülerleşiyor ve bu durum alışkanlık haline geliyor. Bununla birlikte özellikle İzmir’i konu alan hiç bir çalışma yapılmamış. İzmir’de yeme – içme alışkanlıklarını değerlendirmek istedim. Katılımcıların verdiği yanıtlara göre, İzmir’de gidilmesi tercih edilen en popüler 3 restoran türü, yüzde 22,65 ile kebap pide, yüzde 20,29 oranında fast food, yüzde 20,50 oranında da cafe/gastropub olarak sıralanıyor. Katılımcıların yüzde 22,33’ü sosyalleşme, yüzde 22,17’si zorunluluk, yüzde 16’si da zaman kazanmak için dışarıda yemek yediğini belirtiyor. Katılımcıların restoran seçimini de etkileyen en önemli 3 sebep arasında da yemek kalitesi, fiyat ve menü çeşitliliği yer alıyor” dedi.
‘İzmirli Beğenmezse Gitmez’
Ankette yer alanların yüzde 44,5’nin 11 ile 20 Türk Lirası arasında, yüzde 23’ünün 21 ile 30 Türk Lirası yemeğe harcadığını belirttiğini aktaran Sezen, katılımcıların yüzde 47,9’unun restoranlarda 60 dakikaya yakın zaman geçirdiğini kaydetti. Katılımcıların kötü yemek kalitesi, temiz olmaması ve uzun bekleme süreleri nedeniyle aynı restorana gitmediğini ifade eden Sezen, İzmirlilerin yüzde 57’sinin yeni açılan restoranlara, yüzde 47’sinin de sürekli aynı yerlere gittiğini belirttiğini söyledi.
HABERTÜM HABERLER

DSS2025 Newspapers
The DSS 2025 | Design Studies Symposium 2025 with the theme of “Failing (Well) in Design Writing” has been shared ...

DSS2025 Book Failing well in Design Writing
Dear All, We are delighted to share news on the publication of the DSS2025 Book by IUE Press with an e-ISBN ...

DSS2025 PROGRAM
The DSS2025 Theme focuses on alleged “failures” in design research, design writing and publishing, and seeing mishaps as opportunities for ...

DESIGN STUDIES SPRING 2024-2025 PROGRAM
DESIGN STUDIES SPRING 2024-2025 PROGRAM You may select from the pool of courses, with priority given to 5XX courses for Master's and 6XX courses ...

"Localizing Design Studies: Perspectives on Turkey" kitabı yayında!
"Localizing Design Studies: Perspectives on Turkey" (Deniz Hasirci, Tuba Doğu, Deniz Avci, Gozde Damla Turhan-Haskara, Aybüke Taşer (eds.)) yayında! ...

"Localizing Design Studies: Perspectives on Turkey" kitabı yayında!
"Localizing Design Studies: Perspectives on Turkey" kitabı yayında! ...

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ GÜZELBAHÇE KAMPÜSÜ
DetaylarKÜRESEL KARİYER
İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.
Daha Fazlası..BİLİME KATKI
İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.
Daha Fazlası..İNSANA DEĞER
İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.
Daha Fazlası..