Bizi takip edin
|
EN

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ

Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans Programı (Tezli) (Türkçe)

Dersler


HEM 553  Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği

Perioperatif bakım, yara iyileşmesi, cerrahi alan enfeksiyonlarının önlenmesi ve yönetilmesinin Enteral ve paranteral beslenme, cerrahi girişim gerektiren solunum sistemi, gastrointestinal sistem, kardiyovasküler sistem, sinir sistemi, travmalar kas iskelet sistemi, üriner sistem hastalıklarında ve organ naklinde hemşirelik yaklaşımları ve ERAS protokollerinin öğrenilmesi ve klinik ile ilişkilendirilmesi.


HEM 562  Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Uygulama

Cerrahi hemşireliği uygulama alanları olan Genel Cerrahi, Ortopedi, GKDC, Nöroşirurji Üroloji, KBB, Klinikleri, Acil servisler, Ameliyathane ve Yoğun Bakımlar Genel Cerrahi, Ortopedi, GKDC, Nöroşirurji Üroloji, KBB, Klinikleri, Acil servisler, Ameliyathane ve Yoğun Bakımlarda hemşirelik bakım yönetiminin geliştirilmesi ve teorik bilgi ile ilişkilendirmesidir.


HEM 503  Fizyopatoloji

Bu ders, genel fizyopatolojik durumlar, sistemlerin ve sık görülen semptomların fizyopatolojisi konularını içerir.


LEE 595  Seminer

Danışmanlar ve öğrenciler önceki araştırmaları yazım kuralları açısından değerlendirebilecek ve eleştirel okuma, anlama, sentez yapma, karşılaştırma ile igili becerileri uygulayacaklardır. Öğrenci, kendisine atanan hocası ile birlikte alanında bağımsız çalışma yapar ve bir makale/rapor hazırlar.


LEE 599  Yüksek Lisans Tezi

Bu ders, bir araştırmanın bağımsız olarak baştan sona yürütülmesi ve buna dair becerilerin öğrenilmesini içermektedir. Buna göre, bir danışmanla beraber ilk önce bir araştırması sorusu belirlenmekte, bu soru üzerine literatür taraması yapılmakta, literatürde bu sorunun araştırılmasına ilişkin yöntemlerle beraber eksiklikler de dikkate alınarak özgün bir hipotez ve araştırma deseni kurulmaktadır. Daha sonra bu araştırma deseni çerçevesinde veri toplanmakta ve deneyin kuramsal temeli, yöntemi, sonuçları ve sonuçların değerlendirilmesini içeren bir tez yazılmaktadır.


Seçmeli Dersler


HEM 501  Hemşirelikte Araştırma

Bu ders, araştırmanın önemi, bilimsel yöntem ve araştırma, araştırma etiği, nicel ve nitel araştırma sürecinin adımları, araştırma tasarımları, bir araştırmada kullanılacak temel istatistiksel analiz yöntemleri, temel istatistiksel analiz yöntemlerinin SPSS programında yapabilme, Ölçüm aracı geliştirilmesi ve uyarlanmasında geçerlik ve güvenirlik yöntemleri, hemşirelikte araştırma kullanımı ve kanıta dayalı hemşirelik konularını içerir.


HEM 565  Konsültasyon-Liyezon Psikiyatri Hemşireliği

Bu ders, konsültasyon liyezon psikiyatri hemşiresinin rol ve sorumlulukları, uygulama alanları, fiziksel hastalığı olan bireylerde sık görülen ruhsal hastalıklar, fiziksel hastalığı olan bireyin ve ailesinin psikososyal bakımı, terapötik İletişim, kriz kavramı, psikolojik bakım düzeyleri, kayıp süreci ve hemşirelerin yaşadığı tükenmişlik ve tükenmişliğin azaltılması konularını kapsar.


HEM 567  Kültürlerarası Hemşirelik

Bu ders, sağlık, hastalık ve kültür kavramı, sağlık ve hastalığı etkileyen kültürel faktörleri, din sağlık ve kültür ilişkisini, kültürlerarası hemşireliğin tanımı, amacı, önemi ve tarihsel gelişimini, kültürel yeterlilik ve gelişim sürecini, kültürlerarası hemşirelik modellerini ve kullanım alanlarını, Dünya’daki farklı kültürleri, Türkiye’de farklı kültürleri ve sağlık yaklaşımlarını, Türkiye’de kültürel çeşitliliği ve sağlık uygulamaları konularını kapsar.


HEM 570  Ameliyathane Hemşireliği

Bu ders, ameliyathane yapı, mimarisi ve yönetimini, ameliyathanede hasta pozisyonlarını, ameliyathane hemşiresininnin görev yetki ve sorumluluklarını, ameliyathanede hasta ve çalışan güvenliği konularını içerir.


HEM 572  Ostomi ve Yara Bakım Hemşireliği

Bu ders; Stoma ameliyatı endikasyonlarını, stoma ameliyatı öncesi ve sonrası hemşirelik bakımını, kronik yara tipleri ve kronik yaraların bakımını içerir.


HEM 578   Kanıta Dayalı Hemşirelik

Bu ders, kanıta dayalı hemşirelik uygulamasının avantajları ve faydalarını, kanıt seviyelerini, kanıta dayalı hemşirelik uygulamalarının önündeki engelleri ve yanıtlanabilir klinik bir soru oluşturma (PICO), kanıta dayalı çalışmalara ulaşılmasını ve değerlendirilmesi konularını içerir.


SABE 551  Sağlık Bilimlerinde Araştırma ve Etiğin Temelleri

Bilimin tanımı, kapsamı, göstergeleri, temellerini oluşturan kavramlar, yöntemler ve uygulamaları


SABE 552  Bilimsel Araştırma Projesi Yazımı

Dersin girişinde, bilimin ve bilimsel parametrelerin tanımı ve bilim felsefesine giriş yapılır. \nÖğrenciler, veri tabanlarını araştırmayı ve literatür özeti oluşturmayı öğrenirler. Bilimsel m\n makalenin nasıl okunacağı ve nasıl değerlendirileceği anlatılır ve grup çalışması yapılır.\n Bir dizi sunum ile bilimsel araştırma proje hazırlama eğitimi verilir ve grup çalışması \n yaptırılır. Öğrenciler, yüksek lisans düzeyinde bir bilimsel projeyi hazırlarlar ve hem\n yazılı hem sözlü olarak sunarlar. Proje çerçevesinde aynı zamanda Etik Kurula \n başvuru dosyası hazırlanır.\n Özgeçmişin nasıl hazırlanacağı anlatılır, öğrenciler hazırladıkları özgeçmişlerini \n sunarlar ve aldıkları geri bildirim doğrultusunda iyileştirirler. Son olarak, poster \n hazırlama eğitimi verilir.


SKG 501  Sağlık Alanında Çalışan Sağlığı ve Hasta Güvenliği

Kurum kültürü, hasta güvenliği ve kaliteli bakım, güvenli kültür oluşturma, iletişim ve ekip çalışması, hasta güvenliğinde yüksek riskli ve öncelik verilen alanlar, tıbbi hata bildirim sistemleri, hatalardan ve raporlardan öğrenme Kök neden analizi ve kullanılan yöntemler, cihaz, kan güvenliği ve güvenli hastane ortamı, ilaç hataları ve ilaç güvenliği, hasta düşmeleri ve yaralanmaları önleme stratejileri, basınç ülserleri ve enfeksiyonları önleme stratejileri, kalite ve hasta güvenliğini geliştirme araçları, çalışma koşulları ve çalışan sağlığı, hasta güvenliğinin etik ve hukuki boyutu


SKY 501  Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon

Sağlık kurumları yönetimi, işleyişi ve organizasyon yapısına ilişkin teorileri ve işletme yaklaşımları anlatılacaktır


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.