Bizi takip edin
|
EN

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Programı (Tezli)

Dersler


GS 591  Sosyal Bilimlerde Araştırma Tasarımı ve Yöntemleri

Dersin amacı, Sosyal Bilimler alanında kullanılan çeşitli araştırma yöntemlerini öğrencilere tanıtmak ve söz konusu yöntemlerin uygulanmasına yönelik gerekli pratik becerileri kazandırmaktır. Bu ders kapsamında, öğrenciler danışmanlarının öncülüğünde yüksek lisans programlarına ilişkin bir konuda yüksek lisans tezleri veya dönem projeleri için araştırma önerisi geliştirecektir ve ilgili lisansüstü programın öğretim elemanlarına sunacaklardır.


PSIR 503  Karşılaştırmalı Siyaset

Bu ders, genel olarak ülkeler arasında devlet kurumlarının ve siyasi sistemlerin karşılaştırmasını kapsar. Ders süresince öğrencilerin kendilerine verilen materyali okumaları ve sınıf içi tartışmalara aktif olarak katılmaları beklenmektedir. Dersin genel formatı, dersler, verilen okumaların sınıfta tartışılması ve sınavlardan oluşur. Derse katılım zorunludur. Final notunuzun belirli bir kısmı, katılımınıza ve sınıf katılımınıza bağlı olacaktır.


PSIR 502  Uluslararası İlişkiler Teorileri

Bu ders, uluslararası ilişkiler alanındaki kuramsal ve analitik yaklaşımlar hakkında akademik bir çerçeve sunmaktadır.


GS 595  Seminer

Danışmanlar ve öğrenciler önceki araştırmaları yazım kuralları açısından değerlendirebilecek ve ,eleştirel okuma, anlama, sentez yapma, karşılaştırma ile igili becerileri uygulayacaklardır. Öğrenci, kendisine atanan hocası ile birlikte alanında bağımsız çalışma yapar ve bir makale/rapor hazırlar.


GS 599  Yüksek Lisans Tezi

Bu ders, bir araştırmanın bağımsız olarak baştan sona yürütülmesi ve buna dair becerilerin öğrenilmesini içermektedir. Buna göre, bir danışmanla beraber ilk önce bir araştırması sorusu belirlenmekte, bu soru üzerine literatür taraması yapılmakta, literatürde bu sorunun araştırılmasına ilişkin yöntemlerle beraber eksiklikler de dikkate alınarak özgün bir hipotez ve araştırma tasarımı kurulmaktadır. Daha sonra bu araştırma tasarımı çerçevesinde veri toplanmakta ve çalışmanın kuramsal temeli, yöntemi, sonuçları ve sonuçların değerlendirilmesini içeren bir tez yazılmaktadır.


Seçmeli Dersler


PSIR 504  Küresel Politikada Çağdaş Tartışmalar

Küresel politikadaki tartışmaları ve çeşitli konuları incelemeyi amaçlıyor. Ele alınacak temalar arasında devrim ve sivil itaatsizlik kuramları, devlet egemenliği ve soykırım kavrayışları, kozmopolitanizm, sekülarizm ve politik ekoloji yer alıyor.


PSIR 505  Politik Teori

Bu seminer dersi, öncelikle siyaset bilimi ve uluslararası ilişkler alanında uzmanlaşan öğrencileri hedeflemekle birlikte, politika teorisine ilgi duyan tüm lisansüstü öğrencilerine açıktır. Siyasal düşüneceler tarihinden seçilen birincil metinler ışığında, siyasal hayatın temel kavramları (adalet, özgürlük, eşitlik, demokrasi, yurttaşlık, vb.) ve politika teorisindeki bazı çağdaş ekol ve yaklaşımlar (liberalizm, cumhuriyetçilik, eleştirel teori, hermeneutik, vb.) ele alınacaktır.


PSIR 506  Türkiye-AB İlişkileri

Bu derste Türkiye’nin AB ile ilişkileri güvenlik, iktisadi ve toplumsal boyutlarıyla incelenecektir. Her bir boyut açıklanırken tarihsel, hukuki, kurumsal ve uluslararası bağlamlar dikkate alınacaktır.


PSIR 509  Avrupa Birliği'nin Dış İlişkileri

Bu derste AB’nin üçüncü taraflarla olan ilişkileri güvenlik, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla çözümlenecektir. Her bir boyutu incelerken tarihsel, hukuksal, kurumsal ve uluslararası bağlamlardan söz edilecektir.


PSIR 511  Avrupa Siyasi Tarihi

Avrupa Siyasi Tarihi, Avrupalı uluslara, devletlere, siyasalara, karar alıcılara ve onların çağlar boyunca yaşadığı etkileşim ve anlaşmazlıklara odaklanır. Avrupa Siyasi Tarihi dersi uluslararası ilişkilerde 1492-1991 dönemini kapsar.


PSIR 514  Avrupa Birliği Politikaları

Dersin amacı, Avrupa bütünleşme sürecinin dönüm noktalarını, AB’nin kurumsal yapısının temel özelliklerini ve AB’nin siyasi sistemi ile politikalarının oluşumunu, biçimini ve gelişimini anlamaktır. Dersin içeriği şu kısımlardan oluşmaktadır: (1) AB tarihine genel bir bakış (temel antlaşmalar ve antlaşmalardaki değişiklikler), (2) AB’nin temel kurumlarına (Bakanlar Konseyi/ Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu), kurumlararası iktidar ilişkilerine ve kurumların iç politikalar karşısındaki rolüne genel bir bakış, (3) Avrupa bütünleşmesi kuramları ve politika yapımı kuramlarına genel bir bakış, (4) bu kuram ve kavramların AB’nin en çok dâhil olduğu bazı politika alanlarına uygulanması.


PSIR 531  Avrupa Birliği'nin Komşuluk Politikası

Bu ders öğrencilerin Avrupa çalışmaları alanındaki kuramsal eğitimini Avrupa Birliği’nde komşuluk çerçevesinde aşınalık kazandırarak geliştirmek üzere tasarlanmıştır. Dersin odağı Avrupa Komşuluk Politikası kapsamında gerçekleşen gelişmelerdir. Öğrencilerden (1) belirtilen parçaları okumaları, (2) ders konularıyla ilgili tartışmalara katılmaları, (3) derste sağlanan bilgiler ışığında analitik çalışmalar hazırlamaları, (4) hazırladıkları çalışmaları derslerde sunmaları beklenmektedir.


PSIR 551  Türk Siyasal Hayatı Semineri

Derste tartışılacak konular arasında siyasal kültür, sivil toplum, siyasi liderler ve Türkiye’de demokrasinin sorunları yer almaktadır.


PSIR 552  Uluslararası İlişkilerde Geleneksel Güvenlik

Bu derste öncelikle, uluslararası ilişkilerin ve güvenlik mevhumunun kavramsal ve teorik altyapısına temas edilecektir. Öğrenimlerinin daha önce evrelerinde öğrencilerin bu kavramsal ve teorik boyutlara belli bir aşinalık kazanmış oldukları farz edildiğinden, dersin devamında ağırlık uluslararası ve geleneksel güvenliğin güncel konuları üzerinde olacaktır.


PSIR 553  Azınlıklar Siyaseti

Bu derste öğrenciler özellikle Avrupa’daki gelişmeler üzerinden azınlık siyasetinin analitik bir şekilde incelenmesiyle siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler eğitimini geliştirecektir. Bunun temel sebebi, azınlık haklarının ortaya çıkışı ve gelişiminin modern Avrupa siyasi tarihinden ayrılamaz oluşudur. Özellikle iki dünya savaşıyla Avrupa devletleri ve bu devletlerin etnik, dilsel ve dini azınlıklarının gelişimi söz konusudur. Sonuç olarak, Avrupa bugünlerde, müdahil olan Avrupa Konseyi, AGİT ve AB gibi uluslararası örgütlerle, etnik gruplararası siyasetin büyük bir karışıklığı oluşturduğu bir uzamı temsil ediyor. Öğrencilerden (1) belirlenen okumaları yapmaları, (2) derslere gelmeleri, (3) bireysel araştırma projelerini sunmaları ve (4) bireysel araştırma projeleri (IRP) üzerine analitik makaleler yazmaları beklenmektedir.


PSIR 554  Kamuoyu

Öğrenciler dünya kamuoyunun yapısını ve dinamklerini tartışırlar.


PSIR 555  Dış Politika Analizi

Yüksek lisans seviyesindeki bu ders, devletlerin iktisadi ve siyasi dış politika amaçlarını gerçekleştirme kapasitesini incelemektedir. Ayrıca insane hakları, dış politika ve diplomasi arasındaki ilişkiyi eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmektedir.


PSIR 556  Uluslararası İlişkilerde Güncel Konular

Derste uluslararası ilişkilerin güncel konu ve tartışmaları ele alınacaktır. Dersin metodolojisi, öğretim üyesinin açıklamaları ve bunlar temelinde gerçekleşecek sınıftaki tartışmalara katılım şeklindedir.


PSIR 557  Uluslararası Göç

Dersin içeriği şu kısımlardan oluşmaktadır: (1) Göç teorilerinin incelenmesi (2) değişik göç hareketlerinin incelenmesi: işçi göçü, mülteciler ve düzensiz göç (3) Ulusal ve uluslararası göç yönetimi (4) Farklı bütünleşme tanımlarının incelenmesi (5) Bütünleşmenin sosyoekonomik ve kültürel boyutlarının incelenmesi


PSIR 558  Ortadoğu Politikası

Bu derste Orta Doğu’nun tarihsel gelişimi özellikle Birinci Dünya Savaşı yani Osmanlı İmparatorluğunun yıkılması ile incelenip, Batılı güçlerin Ortadoğu politikasındaki etkisine bakılacaktır. İsrail’in kuruluşu ve Arap-İsrail Savaşları günümüz Ortadoğu politikalarını anlamamıza ışık tutacaktır. Ayrıca siyasi İslam’ın ilerleyişi ve petrol ekonomisinin bölgeye etkisi incelenecektir.


PSIR 559  Türk Siyasi Düşünce Tarihi

Ders kapsamında, özellikle liberalizm, muhafazakarlık, milliyetçilik, islamcılık, sosyalizm ve feminizm gibi siyasi akımların dönüşümü üzerinde durulacaktır.


PSIR 560  Toplumsal Cinsiyet Politikaları

Temsil, siyasi katılım, kadınların, erkeklerin ve LGBT bireylerin örgütleri ve ekonomik dağılım gibi konular cinsiyet temelli olarak tartışılacaktır. Ayrıca, farklı ülkelerin karşılaştırılması öğrencilere gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin cinsiyet hakkındaki tutumlarına ilişkin bilgi verecektir.


PSIR 561  Dünya Politikasında Kafkaslar

Dünya Politikasında Kafkaslar dersi Kafkaslar’ın beşeri, siyasi ve ekonomik dinamiklerini bölgesel güçlerin yöreye dönük dış politikalarına vurguyla inceler.


PSIR 562  Modern Çağda Sanat ve Siyaset

Bu derste kronolojik bir çizgi takip edilerek modernleşme, ulus-devletin inşa süreci, milliyetçilik, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı, diktatörlükler, ideolojiler, Soğuk Savaş, geç-sanayileşme, kimlik siyaseti, küreselleşme, ulus-ötesicilik gibi temalar çerçevesinde sanat alanı ile siyasetin etkileşimleri incelenecektir.


SEN 559  Sürdürülebilir Enerji Politika Yapımı

İleri seviyedeki bu ders, sürdürülebilir enerji politika yapımı dinamiklerinin günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde araştırılması için dizayn edilmiştir.


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.